Wednesday, August 08, 2007

GREEK review: All-Flash #1

if you're a non-Greek speaker, please accept my apologies and turn away ;)

I'm a regular contributor at www.comicdom.gr, the major Greek comics portal, doing reviews and misc. articles for them. I will be posting my weekly reviews in this space, including some bits that might have been censored by the site editor, like the embedded video in this review.


ALL-FLASH #1Writer: Mark Waid

Artists: Karl Kerschl, Ian Churchill & Norm Rapmund, Manuel Garcia & Ruy Jose, Joe Bennett, Daniel Acuna

Colorists: Stephane Peru, Tanya & Richard Horie, Daniel Acuna

Letterer: Pat Brosseau

Editor: Joan Hilty

DC ComicsΟ Flash πέθανε. Ζήτω ο Flash!

Ή αλλιώς, "out with new, in with the old!"

Τα έχετε χαμένα; Αναρωτιέστε τί απέγινε ο μηνιαίος τίτλος του Flash; Πάει αυτός, πρόλαβε και βρώμισε ήδη, βλέπει το Multiverse ανάποδα, και άλλα συμπαθή. Πού, πώς, πότε; Και ποιός τώρα; Όλες εύλογες απορίες. Μη σας πιάνει κρίση, όμως, θα τα πούμε όλα.

Αναδρομή, Flash-back στα πεταχτά:

- Barry Allen. Χημικά, κεραυνός. Flash. JLA. Crisis. Θυμαράκια.

- Wally West. Ανηψίος Barry. Χημικά, κεραυνός. Kid Flash. Teen Titans. Crisis. Flash. JLA. Γάμος, παιδιά. More Crisis. Παγιδευμένος σε άλλη διάσταση.

- Bart Allen. Εγγονός Barry από το μέλλον. Επιταχυμένη ανάπτυξη. Impulse. Young Justice. Σπασμένο πόδι και κάρτα βιβλιοθήκης. Kid Flash. Teen Titans. More Crisis. Μερικά χρονάκια σε άλλη διάσταση. Flash. Χαμηλές πωλήσεις. Θυμαράκια.

(Ούτε καν από την JLΑ δεν πρόλαβε να περάσει, το δύσμοιρο)

Για τους αργούς της τάξης, αναλυτικά: για να φρεσκάρουν το franchise του Flash, τα κεφάλια της DC αποφάσισαν να δώσουν σύνταξη στον επιτυχημένο τους Flash, Wally West, στέλνοντας τον διακοπές-όλα-τα-έξοδα-πληρωμένα συν γυναιξί και τέκνοις, σε μια άλλη διάσταση. Τη θέση του παίρνει ο, ως πρόσφατα, ανώριμος και παρορμητικός, Impulse ή Kid Flash, Bart Allen, τον οποίο γερνάνε μερικά χρονάκια, να τους έρθει και στο σωστό ηλικιακό target group. Φυσικά, ξεκινάνε τον τίτλο με καινούριο #1, με αμφιβόλου ποιότητας συγγραφείς και σκιτσογράφο. Χωρίς ταυτότητα, χωρίς supporting cast και χωρίς ελπίδα, ο τίτλος βουλιάζει πριν προλάβεις να πεις Τιτανικός (ή αντίστοιχα COUNTDOWN), οι fans ωρύονται και η δημιουργική ομάδα τρώει πόδι. Έρχεται ο πολλά υποσχόμενος Mark Guggenheim, ανακοινώνει μεγαλεπήβολα σχέδια, φέρνει πίσω αγαπημένους Rogues και supporting cast και ξαφνικα...

...σκοτώνει τον πρωταγωνιστή.

Μα σου είχα πει, Bart, παλικάρι μου, να προσέχεις το #13, είναι γρουσούζικο.

Ταυτόχρονα, στους τίτλους JUSTICE LEAGUE OF AMERICA και JUSTICE SOCIETY OF AMERICA, το crossover "The Lightning Saga" κορυφώνεται με την αναπάντεχη επιστροφή του Wally West και της φαμίλιας του!

Του δώσαμε μια ευκαιρία του μικρού, αλλά ας επιστρέψουμε στα γνωστά και δοκιμασμένα. Wally West και ο άνθρωπος ο οποίος τον εδραίωσε ως Flash: Mark Waid!

Τα παραλειπόμενα:

Η αρίθμηση με την επιστροφή των Wally και Waid συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε pre-Crisis, σαν να μην υπήρξε ποτέ ο δύσμοιρος Bart. Claaaaaassy!

Η DC -και καλά- λέει ότι αυτό ήταν το σχέδιο της από την αρχή, να επιστρέψει μετά από ένα χρόνο ο Wally. Φυσικά. 'Αρτια εκδοτική κίνηση, να λανσάρεις ένα νέο τίτλο με δευτεράτζα δημιουργική ομάδα και κατεύθυνση, επίτηδες (ναι, ναι), για να αποτύχει και να έχει πιο θερμή υποδοχή στην επόμενη αναδιοργάνωση.

Γκαντεμιά να είσαι teen sidekick σε καιρό Κρίσης. Superboy, Impulse, Joker's Daughter. Aν ήμουν ο Robin, θα ήμουν στα πρόθυρα να πηδήξω.

Αξίζει να παρακολουθείς το Counting Down του Newsarama, με τον interviewer να φωνάζει για τις τρύπες στο continuity μεταξύ των τίτλων και τον Editor να προσπαθεί απεγνωσμένα να το παίξει cool.

Ο θάνατος του Bart ήταν από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της χρονιάς, με την DC να μπαίνει σε αρκετό κόπο να βγάλει ψεύτικα solicitations για τα τεύχη μετά το θάνατο του, και να αντικαθιστά τις παραγγελίες του τεύχους #14 με τον παρόν τεύχος ALL-FLASH #1. Ή μήπως, απλά, τους ήρθε μετά η ιδέα να επιστρέψουν στην παλιά αρίθμηση;


Ήρθαμε πίσω στα δικά μας. ALL-FLASH #1. 'Αλλο φρούτο. Γράφει ο Mark Waid, σκιτσάρουν μύριοι όσοι ήταν available τελευταία στιγμή. Αλλά δένει ωραία το γλυκό, με κάθε σκιτσογράφο να αναλαμβάνει διαφορετικό ρόλο στην αφήγηση:

Ο Karl Keschl αναλαμβάνει το δέσιμο της ιστορίας και μπαίνει ως εκ τούτου πρώτο όνομα στη μαρκίζα. Ο Wally έχει μόλις μάθει τα τραγικά νέα και κυνηγάει τον υπαίτιο του θανάτου του Bart. Ταυτόχρονα, η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο χρησιμεύει να ενώσει τις διάφορες αφηγηματικές ενότητες από τους σκόρπιους τίτλους της DC, για τους fans που πιθανώς δεν αγοράζουν COUNTDOWN ή JUSTICE LEAGUE/SOCIETY και δεν ήξεραν το παρασκήνιο της επιστροφής.

Έτσι, ο Ian Churchill αναλαμβάνει την περίληψη του φινάλε του "Lightning Saga" από την οπτική του Wally West, και ο Manuel Garcia δείχνει το aftermath του θανάτου από την οπτική των Rogues, σαν περίληψη του COUNTDOWN.

Ο Joe Bennett δίνει τον επίλογο της ιστορίας, με την επιστροφή στην καθημερινότητα για την οικογένεια West και ο Daniel Acuna μας δίνει μια ματιά στο πολλά υποσχόμενο μέλλον του Flash, ή μάλλον της Flash Family, καθώς παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τις superhero ταυτότητες των, έφηβων πλέον, παιδιών του Wally.

Εμείς τι κρατάμε από εδώ:O Waid επιστρέφει δυναμικά, με κέφι για τον χαρακτήρα και μια καινούρια οπτική γωνία (ως πάτερ-(σούπερ)φαμίλιας). Μένουν δύο, κυρίως, σκηνές: η αυτοσχέδια σαδιστική ποινή του δολοφόνου, και η αγαπημένη meta σκηνή, όπου η θεία Iris επεμβαίνει στον caption μονόλογο/αφήγηση του Wally. Ο Karl Keschl κλέβει την παράσταση στα εικαστικά, με φρέσκο ευλύγιστο σκίτσο, με μοναδική δυναμική, βοηθούμενος και από την έντονη (στα όρια πρόκλησης αποπληξίας) παλέτα του colorist. Τα διαφορετικά στυλ θα έδεναν καλύτερα αν είχαν τουλάχιστον τον ίδιο colorist, αλλά μάλλον περιμένω πάρα πολλά.

Το τεύχος πετυχαίνει τον βασικό στόχο του, παρά τα εμπόδια. Κλείνει το κεφάλαιο Bart Allen, δείχνει πειστικά και δραματικά την οργή και αντίδραση του Wally, προσθέτοντας μια πανέξυπνη και σαδιστική νότα ευθύνης στους ώμους του, και δρα ως γέφυρα για τη συνέχιση του θρύλου του Flash.

Έκανες τα πάντα για να φτάσω στο χειρότερο σημείο
Μ’έκανες στην μπάντα για να βρείς ενα καλυτερο τοπίο
Μην με πλησιάζεις μην περνάς από την πόρτα μου απ’έξω
Μην με πλησιάζεις δεν μπορώ τον εαυτό μου να ελέγξω

Crisis, με πιάνει Crisis
Μαζί μου πως την έχεις δει, εγώ δεν είμαι αντικείμενο για χρήση
Crisis, με πιάνει Crisis
Και αμα με πιάσει δεν μπορεί ένας ολόκληρος στρατός να με κρατήσει

Έκανες τα πάντα με σκοπό να διασκεδάσεις την καρδιά σου
Μ’έκανες στην μπάντα δεν χωρούσα στα μεγάλα σχεδιά σου
Μην με πλησιάζεις πια γιατι δεν ξέρω πια τι θα γίνει
Μην με πλησιάζεις γιατί θά’χεις την απόλυτη ευθύνη

Grade: 6.5/10

No comments: